Eetbare bloemen

Eetbare bloemen

 

In ons dagelijks leven neemt voedsel een belangrijke plaats in.
Als bloemenliefhebbers hebben we al veel gehoord dat een aantal planten en hun bloemen of andere delen ook eetbaar zijn. ze zijn dikwijls zeer geschikt om onze gerechten te verfraaien, dikwijls voegen ze ook verrassende smaken toe en vele soorten geven ook nog unieke medicinale eigenschappen vrij.

Laten we starten met een aantal van onze minder gekende wortels en knollen.
Een aantal zijn vrij onbekend als leveranciers van voedsel: dahlia's, canna's, zoete pataat (ipomea).

Ze kunnen zeer goed gebruikt worden als zetmeelleveranciers bv ter vervanging van aardappelen.

Net zoals bij aardappelen kunnen dahliaknollen volgens de soort smaakverschillen vertonen. Het is dan aangewezen om bij de oogst wat extra knollen te bewaren om volgend jaar een grotere oogst te hebben.

 

 

Belangrijk is ook als we planten kweken voor de knollen, dat we in de zomerperiode zo weinig mogelijk bloemen aan de plant laten, dan gaat de kracht van de plant meer naar de knollen.

Een extra kaliumbemesting zal ook zorgen voor een betere opbrengst, en komt ook het smakenpalet ten goede. In de keuken zijn vrijwel alle bereidingswijzen van aardappelen mogelijk :koken, puree,bakken frituren, chips,,rösti,... Hierover heb ik veel gevonden in het kookboek "James' nieuwe eetbare tuin", een uitgave van de befaamde Britse TV-presentator en kruidenspecialist James Wong, een aanrader! Je vindt er ook nog vele praktische kweektips in.

 

Een tweede belangrijke categorie zijn de grote bloemen die we kunnen opvullen, en dan eventueel in een deegje of puur kunnen frituren of in de oven bakken, zoals; hemerocallis (daglelie), hibiscusachtigen (chinese roos,stokroos, malva), pompoenachtigen (pompoen,courgette, meloen). Deze laatste categorie geeft een delicate maar uitgesproken meloensmaak af. Al deze bloemen kunnen we uiteraard ook in een groenten- of fruitslaatje verwerken, laat uw fantasie werken.

 

Een andere grote groep van planten, zijn onze keukenkruiden.

Spijtig genoeg zijn de meesten van ons hier veel te weinig mee vertrouwd. De meesten hiervan kennen wij vooral omwille van hun blaadjes, maar dikwijls kennen we de verrukkelijke smaak van hun bloemen niet bv van de chinese bieslook.

 

De smaken van de bloemen herinneren trouwens meestal sterk aan de smaak van het kruid vb lavendel.

Verder kan je de bloempjes dikwijls perfect gebruiken om een gerechtje artistiek op te fleuren.

Ook kunnen wij met meer gebruik van onze keukenkruiden, naast de culinaire voordelen, extra profiteren van de uitgebreide medicinale aspecten van deze planten, vb salie voor de luchtwegen,  basilicum en bonenkruid voor een betere eetlust en vertering, alle alliumsoorten bevatten veel zwavelverbindingen waardoor ze ook een weerstand in het lichaam opbouwen voor allerlei infecties en alzo een antibacteriële werking hebben.

 

Een tip: probeer eens een roomsausje voor bij gebakken vis waar je op het einde gehakte chinese bieslook en gemalen jonge roomse kervel onder mengt; een streling voor de smaakpapillen! De meesten onder ons kennen de meeste keukenkruiden enkel als gedroogde kruiden uit een potje, terwijl de verse kruiden zeker meer smaken afgeven, waarbij we ook nog eens kunnen genieten van de visuele en de culinaire voordelen van de bloemen.

 

Als we plaatsgebrek hebben in de tuin kunnen we ons ook wenden tot het planten in bloempotten of -bakken.

Zo kunnen we toch op een vrij kleine oppervlakte een grote verzameling keukenkruiden kweken waar we dagelijks aan kunnen snijden en plukken voor onze dagdagelijkse gerechten.

 

Onmisbaar zijn volgens mij: tijm (meerdere soorten vb citroentij) salie (o.a. ook een vorm van citroensalie geschikt voor thee), meerdere vormen van bieslook (gewone, chinese, egyptische ajuin voor de uienpijpjes en de uitjes boven in de pijpjes), rozemarijn, lavendel, doorlevend bonenkruid, romse kervel, gekrulde en platte peterselie, lavas (voorzichtig, heels sterk van smaak), oregano en basilicum  (niet winterhard), verschillende variëteiten van munt. Uiteraard is dit een beperkende opsomming, maar met deze verzameling kunnen we heel zeker onze culinaire vaardigheden naar een onnoemelijk hoger peil tillen tillen.

 

Dan hebben we onze aparte bloemen. Een aantal kunnen we gebruiken onder een salade of om een recept op te fleuren, vb primula (ook de bladeren zijn perfect eetbaar en zeer voedzaam), borago (bernagie) in koude salades maar ookgestampt onder aardappelpuree, calendula (goudsbloem) losse bloemblaadjes op warme soep(behoudt ook zijn kleur) of in salades of om het bord af te werken, oost-indische kers heeft niet alleen een aantrekkelijke kleur,maar ook een sterk uitgesproken kruidige smaak, de bloemen van allerlei pronkbonen en pronkerwten.

 

Dan zijn er uiteraard ook de toepassingen van bloemen in desserten vb rozenblaadjes (meestal hoe sterker de rozen geuren hoe beter de smaak) anjer, vlijtig liesje, phlox, hibiscus (chinese roos), leeuwenbek, madelief,,geurgeranium (bepaalde soorten, vooral de bladeren, maar ook de bloemen). Vele bloemen worden ook versuikerd om als snoepjes aan te bieden (vb maarts viooltje wordt in een hete oververzadigde suikeroplossing gedompeld, bij afkoeling stolt de suiker opniewuw en neemt ook de kleur van het viooltje aan).

Andere bekende toepassingen zijn thee en infusen, denk bv aan lidebloesem en kamille. Ook hoppebloem is zeker bekend als bitterstof in bier. hoeveel blemen en kruiden zouden er trouwens niet gebruikt worden om alcoholhoudende dranken smaak te geven?

 

Uiteraard isde opsomming van bloemen en planten in dit artikel zeker niet beperkend maar laat het een uitnodiging zijn om zelf in de literatuur en op het internet op zoek te gaan naar meer informatie. We zijn stomverbaasd als we ontdekken hoeveel bloemen er wel eetbaar en heel smakelijk zijn. Wees wel altijd alert en informeer u goed dat bv verwisseling tussen de smakelijke hemerocallis en de giftige lilium niet gebeuren.